Sezamowy ryż

  • wyświetlono: 427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Robię dwie wersje. Jedną z sezamem i szczypiorkiem drugą czystą tylko z olejem sezamowym. Obie są pyszne aczkolwiek wolę tą drugą.

Gospodyni
  • 15min

Składniki

Wersja I
100g ryżu najlepiej długoziarnistego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki sezamu białego
2 łyżki sezamu czarnego
pęczek szczypiorku
sól

Wersja II
100g ryżu długoziarnistego
2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
Ryż gotujemy o 2 minuty króc

Sposób przygotowania przepisu:

Sezamowy ryż

  • Sezamowy ryż, wersja I1. Wersja I
    Gotujemy wodę, solimy dodajmy łyżeczkę oleju sezamowego i ryż. Gotujemy około 13 minut. Na patelni prażymy sezam. Odcedzony ryż przekładamy do miseczki dodajemy pozostałą łyżeczkę oleju, sezam z patelni i poszatkowany szczypiorek. Mieszamy i wcinamy. Wspaniały dodatek do większości potraw.
    Wersja II
    Ryż gotujemy o 2 minuty krócej niż na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do miseczki dodajemy olej, mieszamy i wcinamy.
    Uwielbiam ten smak i zapach, który roznosi się po całej kuchni. Spróbujcie.

Porady



Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatasezamolej sezamowy

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlecik sezamowy

Dodane przez: aicha1988

Sezamowy kotlecik

Błyskawiczne danie bezmięsne.

cukinia w cieście sezamowym

Dodane przez: magdam0307

Cukinia w cieście sezamowym

Mój pomysł na urozmaicenie popularnej...

Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

Dodane przez: Futka

Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

Przepis na urozmaiconą wersję pesto,...

Łosoś w cieście sezamowym

Dodane przez: Iwona75

Łosoś w cieście sezamowym

Chrupiąca panierka dla ryby w stylu...

Kluseczki serowo-sezamowe, gratka dla smakoszy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kluseczki serowo-sezamowe

Kluseczki są delikatne i aromatyczne....

Sezamowe tofu na orientalnej jaglance

Dodane przez: aleksandra.główka

Sezamowe tofu na orientalnej jaglance

Mój kulinarny eksperyment w orientalnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE