Sezamowe ciasteczka z tahini

  • wyświetlono: 295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym smak zbliżony do chałwy

cosik
  • 15 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

-1 1/2 szkl. mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-150 g masła
-3/4 szkl. brązowego cukru
-185 g tahini
-cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
-2/3 szkl. sezamu

Sposób przygotowania przepisu:

Sezamowe ciasteczka z tahini

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać tahini, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. Całość wymieszać i zagnieść. Odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kuleczki, spłaszczać w dłoniach po czym obtoczyć w sezamie. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 25 minut w 175 st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezamsezamkitahinisezamowe ciasteczkasezamowe ciastkaciastka z tahinichałwowe ciastka

Komentarze

Podobne przepisy

image-26telhn

Dodane przez: Di bloguje

Sezamowe ciasteczka szczęścia

Jeśli uwielbiacie sezamki, to zapewniam,...

Sezamowe kuleczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Najlepsze ciasteczka sezamowe

To absolutnie najlepsze ciacha...

Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

Jeżeli jesteście fanami naszych...

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym

Dodane przez: Di bloguje

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe...

Ciasteczka są niesamowite, a ich...

Owsiano-sezamowe ciasteczka

Dodane przez: Serdenka

Owsiano-sezamowe ciasteczka

Wraz z nadejściem chłodnych dni,...

Ciasteczka ryzowo -sezamowe

Dodane przez: rupieciowska

Ciasteczka ryżowo-sezamowe

Przepis wlasny - eksperyment -wyszly...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE