Sezamowe bułeczki na jogurcie

0 (0 ocen)

Pulchniutkie i długo świeże bułeczki pszenne, mocno sezamowe, na jogurcie, warto upiec na niedzielne śniadanie

Składniki:


  • 300 g jogurtu greckiego
    160 g wody
    20 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy
    600 g mąki pszennej typ 650
    4 łyżki sezamu
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    oraz:
    1 jajko do posmarowania
    sezam czarny i biały do posypania

Sezamowe bułeczki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do misy robota wlać wodę i dodać jogurt grecki, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać.

    Następnie wlać oliwę, wymieszać.

    Wsypać mąkę, sól i sezam, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 kawałków.

    Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze do pieczenia (wyścielonej papierem). Przykryć ściereczką i odstawić do 30 minut do napuszenia.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem białym i czarnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy