Sezamkowiec

4.5 (167 ocen)

Ciasto idealne na osłodzenie długich jesiennych wieczorów :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 2,5 szkl. mąki ,
    - 20 dag margaryny ,
    - 3/4 szkl.cukru pudru ,
    - 5 żółtek ,
    - łyżeczka proszku do pieczenia ,
    - 2 op. cukru waniliowego

    Składniki na I placek :
    - 5 dag masła ,
    - 2 łyżki miodu ,
    - 1 łyżka cukru pudru ,
    - ok. 35-40 dag ziarenek sezamu ,

    Składniki na II placek :
    - ulubiona konfitura/ dżem najlepiej kwaśny ( ja zazwyczaj używam jagodowego, wiśniowego lub porzeczkowego) ,
    - 5 białek ,
    - 1 szkl. cukru ,
    - ok.25 dag wiórek kokosowych

    Masa :
    - 20 dag margaryny ,
    - 20 dag ulubionej chałwy ( ja dodaję waniliową)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Konfitury Syropy

Sezamkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników podanych na ciasto zagniatamy je, dzielimy na 2 równe części. Podzielone ciasto rozkładamy w dwóch tej samej wielkości blaszkach ( ja używam blaszek o wymiarze 25x36cm bądź mniejszych).
    I Placek:
    Na patelni rozpuszczamy masło, miód,cukier puder oraz ziarenka sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 min.
    II placek:
    Ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek.
    Masa:
    Rozgrzewamy na patelni chałwę i margarynę mieszając aż się połączą w jednolitą masę. Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykrywamy plackiem z pianą.
    Smacznego !!!

Porady

Masa nie może być za bardzo ostudzona gdyż placki będą się rozdzielać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Miód Sezam Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować