Składniki na I placek :
- 5 dag masła ,
- 2 łyżki miodu ,
- 1 łyżka cukru pudru ,
- ok. 35-40 dag ziarenek sezamu ,
Składniki na II placek :
- ulubiona konfitura/ dżem najlepiej kwaśny ( ja zazwyczaj używam jagodowego, wiśniowego lub porzeczkowego) ,
- 5 białek ,
- 1 szkl. cukru ,
- ok.25 dag wiórek kokosowych
Masa :
- 20 dag margaryny ,
- 20 dag ulubionej chałwy ( ja dodaję waniliową)
1.Ze składników podanych na ciasto zagniatamy je, dzielimy na 2 równe części. Podzielone ciasto rozkładamy w dwóch tej samej wielkości blaszkach ( ja używam blaszek o wymiarze 25x36cm bądź mniejszych).
I Placek:
Na patelni rozpuszczamy masło, miód,cukier puder oraz ziarenka sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 min.
II placek:
Ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek.
Masa:
Rozgrzewamy na patelni chałwę i margarynę mieszając aż się połączą w jednolitą masę. Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykrywamy plackiem z pianą.
Smacznego !!!
Porady
Masa nie może być za bardzo ostudzona gdyż placki będą się rozdzielać.
Komentarze