Sezamkowe batoniki musli

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

batoniki musli ze zmielonymi sezamkami. Naprawdę trudno poprzestać na jednej sztuce. Są idealne jako drugie śniadanie do pracy czy na uczelnie. Nie napisałam tego w przepisie,ale warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja swoje trzymałam w ogromnym słoju i przetrwały tam dobre 10 dni,potem się już skończyły;)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g płatków owsianych
    65 g otrąb orkiszowych
    40 g preparowanej jagly
    20 g jagód goji
    100 g miodu
    60 g oleju kokosowego
    4-5 małych paczek sezamków
    2 jajka

Sezamkowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezamki zmielić w pojemniku blendera z ostrzami.
    Do miski wsypać płatki,otręby, jagle i jagody. oraz zmielone sezamki. Wymieszać.
    Na patelni wymieszać i ogrzać olej z miodem. Muszą dobrze się połączyć. Dodać do miski. Wymieszać. Następnie wbić po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać.
  • 2. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać. Piec w 180 st około 25-30 minut. Wyjąć,ostudzić i pokroić na batoniki.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy