Sezam - niezwykłe źródło cennych substancji dla naszego zdrowia. Sezamki to smaczna i zdrowa przekąska, Bardzo proste w wykonaniu i smaczniejsze od tych na sklepowych półkach, gdyż nie zawierają sztucznych cukrów. Polecam każdemu.
20 min
Składniki:
Na ok. 15 sztuk:
* 1 łyżka masła
* 100g miodu
* 100g nasion sezamu
1.Rozpuścić masło i miód w garnku z grubym dnem. Następnie dodać nasiona sezamu. Masę gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła, aż zmieni się jej konsystencja.
2.Gorącą masę wylać na papier do pieczenia i przykryć drugim arkuszem papieru.
3.Rozwałkować na grubość ok. 0,3-0,4 mm.
4.Ciąć na prostokąty, jeszcze zanim wystygnie. Do cięcia świetnie nadaje się okrągły nóż do pizzy. Schłodzić w lodówce. Aby sezamki się nie posklejały, można pooddzielać je od siebie papierem śniadaniowym i tak przechowywać.
Komentarze