Sezamki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezam - niezwykłe źródło cennych substancji dla naszego zdrowia. Sezamki to smaczna i zdrowa przekąska, Bardzo proste w wykonaniu i smaczniejsze od tych na sklepowych półkach, gdyż nie zawierają sztucznych cukrów. Polecam każdemu.

  • 20 min

Składniki:

  • Na ok. 15 sztuk:
    * 1 łyżka masła
    * 100g miodu
    * 100g nasion sezamu

Sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0liwob2 1. Rozpuścić masło i miód w garnku z grubym dnem. Następnie dodać nasiona sezamu. Masę gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła, aż zmieni się jej konsystencja.
  • image-1k8jaap 2. Gorącą masę wylać na papier do pieczenia i przykryć drugim arkuszem papieru.
  • image-1kwvcpw 3. Rozwałkować na grubość ok. 0,3-0,4 mm.
  • image-0le0mjk 4. Ciąć na prostokąty, jeszcze zanim wystygnie. Do cięcia świetnie nadaje się okrągły nóż do pizzy. Schłodzić w lodówce. Aby sezamki się nie posklejały, można pooddzielać je od siebie papierem śniadaniowym i tak przechowywać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy