sezamki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Błyskawiczne do zrobienia i banalnie łatwe, wychodzą pyszne i dużo :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pełna szklanka sezamu
    3/4 szklanki miodu
    4 kopiaste łyżki cukru

Sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód zagotować z cukrem, wsypać ziarno sezamowe i smażyć do lekkiego zbrązowienia na maleńkim ogniu, często mieszać. U mnie zanim doszły do pożądanego kolorku to trwało około 10 minut.

    Na posmarowanej olejem lub oliwą kwadratowej blasze o wymiarze 24 cm wyłożyć cieniutką warstwą masę sezamową, wygładzić powierzchnię. Trzeba to robić w miarę sprawnie, bo masa szybko zastyga. Następnie włożyć ją do lodówki (ja wyniosłam na balkon) do całkowitego zastygnięcia. Następnie ostrym sztywnym nożem pokroić w kwadraciki, prostokąty lub trójkąciki.

Porady

Naczynia i sztućce, które używaliśmy do robienia sezamków, umyjmy wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy