Serowy torcik na makaronowym spodzie.

5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Torcik polecam na obiad, zamiast popularnego makaronu z serem. Myślę, że nawet niejadek się na niego skusi:). Może stanowić on także wartościowy deser.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 16 cm
    Składniki podstawowe:
    • 600 g białego sera,
    • 2 łyżki sera mascarpone,
    • 2 świeże jajka- najlepiej wiejskie,
    • Około 80 g makaronu rurki
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • 1,5 szklanki zmiksowanych malin (można użyć mrożonych owoców),
    Składniki robocze:
    • 1 cukier waniliowy,
    • 4 łyżki cukru (3 do sera, a 1 do musu owocowego),
    • 6 łyżeczek żelatyny ( 4 do sera, a 2 do musu owocowego),
    • 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
    Do dekoracji:
    • bezy
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Serowy torcik na makaronowym spodzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożony makaron 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy przelewamy wodą i dobrze odsączamy.
    Tak przygotowany wykładamy na dno przygotowanej tortownicy.
  • miksowanie sera i dodatek mascarpone 2. Jeśli ser nie był mielony to miksujemy go. Do zmiksowane dodajemy serek mascarpone i cukier waniliowy.
  • ubite jajka 3. Żelatynę (4 łyżeczki) rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, a następnie studzimy ją.
    Jajka wybijamy do garnka, dokładamy do nich 3 łyżki cukru i ubijamy na parze.
  • dodatek jajka ubitego do sera 4. Ubite jajka dokładamy do zmiksowanych serów.
  • wylana masa serowa 5. Do całości wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na makaron. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
    Między czasie przygotowujemy wierzchnią, owocową warstwę.
  • przygotowanie musu owocowego 6. Zmiksowane owoce podgrzewamy. Wsypujemy do nich 2 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy razem, tak by żelatyna dobrze się rozpuściła. Mus słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
  • wylanie musu 7. Zimny mus wylewamy na zastygniętą warstwę serową. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Każdą porcję przed podaniem dekorujemy bezą!

Porady

Aby torcik był bardziej wartościowy można do jego przygotowania użyć pełnoziarnistego makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować