Serowy świąteczny półksiężyc

0 (0 ocen)

Półksiężyc wycinamy przykładając do okrągłego sernika talerz.

Składniki:

  • 50 dag twarogu
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 laska wanilii
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    1/2 szklanki rodzynek
    1/3 kostki masła
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki kaszy manny
    1/2 łyżki mąki pszennej

Serowy świąteczny półksiężyc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić. Ser zmiksować. Białka ubić.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, kaszę mannę, wanilię i otartą skórkę cytrynową. Chwilę ucierać.
    Do masy dodawać partiami twaróg i masło, ucierać.
    Dodać rodzynki i ubitą pianę, wymieszać łyżką i przełożyć do formy w kształcie półksiężyca wysypanej tartą bułką. Jeżeli takiej formy brak, to pieczemy w tortownicy. Temperatura 180 stopni, 50 minut.
    Po ostudzeniu polukrować i ozdobić gwiazdkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy