Serowy suflet z pomidorową niespodzianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób
  • Trudny

Puszysty suflet serowy z aromatycznym sosem pomidorowym i brokułami.

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SOS BESZAMELOWY:
    - mleko: 100 mililitrów
    - mąka pszenna: 1 łyżeczka
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    MASA BIAłKOWO-SEROWA:
    - białka jajek: 3 sztuki
    - ser żółty gouda, starty: 25 gramów
    - ser parmezan, starty: 25 gramów
    SOS POMIDOROWY:
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - fileciki anchois: 3 sztuki
    - cebula, pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - kapary: 1 łyżeczka
    - oliwki: 10 sztuk
    - pomidory krojone w zalewie: 200 gramów
    - chilli mielone: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - bazylia świeża garść: 1 sztuka
    BROKUłY NA PARZE:
    - brokuły (różyczki): 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serowy suflet z pomidorową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos beszamelowy: Mleko wlej do garnka, dodaj mąkę i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie żółtka i szybko zamieszaj, aby się nie ścięły. Odstaw masę na bok.
  • 2. Masa białkowo-serowa: Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodaj sery i zamieszaj delikatnie, aby nie straciły swojej objętości.
  • 3. Białka przełóż powoli do masy z mleka i żółtek (w dwóch turach) i zamieszaj delikatnie.
  • 4. Masę przełóż do 3 kokilek dokładnie wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. (Dodatkową porcją można się podzielić z ukochanym.)
  • 5. Naczynka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (włóż do niego wcześniej blachę, na której ułożysz kokilki).
  • 6. Piecz około 20 minut, aż suflety podniosą się z kokilek i będą gotowe do wskoczenia na talerz. (Gdy suflety wyrastają w piekarniku należy być bardzo ostrożnym, nie wolno do nich zaglądać, ani biegać w kuchni, bo mogą się zawstydzić i nie będą chciały wyjść z kokilek.)

    * Suflety podawaj z aromatycznym sosem pomidorowym i różyczkami brokuła ugotowanymi na parze.
  • 7. Sos pomidorowy: Na rozgrzany olej wrzuć anchois, przesmaż chwilę, aż się rozpuszczą. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula zmięknie.
  • 8. Do garnka dodaj kapary, oliwki i pomidory krojone z oliwą z oliwek i czosnkiem Pudliszki. Przypraw solą, pieprzem i chilli.
  • 9. Sos gotuj 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Na końcu dodaj bazylię. Sos zmiksuj lekko blenderem, aby rozdrobnić większe kawałki. Spróbuj i dopraw do smaku.
  • 10. Brokuły ugotuj na parze.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować