Ciasto serowy smerf ze śliwkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku i kakao nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować)
2.Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
Biszkopt odstawić do wystudzenia , wyrównać wg. potrzeby wierzch.( odciąć ostrym nożykiem)
Wierzch biszkopta nasączyć ponczem.
Poncz: cukier wymieszać we wrzątku do rozpuszczenia , odstawić do przestudzenia.
3.Masa serowa: Galaretki wymieszać w 0,5 l. wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić , dodać serki homogenizowane oraz tężejącą galaretkę , zmiksować do połączenia się składników , odstawić ponownie to lekkiego stężenia masy.
4.Śliwki w czekoladzie: Ze śliwek usunąć pestki , pokroić w ósemki lub na pół.
W rondelku nad kąpielą wodną rozpuścić masło z czekoladą oraz śmietaną co jakiś czas mieszając do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
5.Na nasączony biszkopt wyłożyć masę serową oraz śliwki.
6.Wierzch ciasta polać czekoladą.
Pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce.
Komentarze