Jesienny gulasz z dynią, cukinią, świeżymi ziarnami fasoli w pomidorowo serowym sosie. Do tego mnóstwo aromatów, i smaków które fajnie łączą się. Trzeba korzystać z dobrodziejstw natury o tej porze roku.
Serowy gulasz z dynią i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna fasoli miałam świeże, nie ususzone, dopiero co zerwane dlatego ich nie moczyłam. Gotowałam je w osobnym garnku w litrze wody do miękkości. Około godzinę.
Do przygotowania gulaszu wykorzystałam schab bo takie mięso miałam, ale można użyć każdego innego. Mięso kroję w paski i przesmażam na odrobinie masła klarowanego w woku. Przekładam na talerz. Bedzie się jeszcze dusić w gulaszu. Cebule, czosnek, por kroję drobno i przesmażam na reszcie masła. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę obieram i kroję w plastry i też dodaję. Przesmażam wszystko chwilę, zalewam przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dolewam jeszcze wodę. Dodaję serki, kurkumę, curry, paprykę wędzoną,schab, fasolę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami, chili, natką.
Komentarze