Serowy deser straciatella

4.48 (196 ocen)

Deserek dla każdego!

Składniki:

  • Składniki: (na 4 porcje)

    300 g waniliowego twarogu sernikowego z wiaderka
    200 g śmietanki kremówki 36%
    1/2 szkl cukru pudru (lub mniej, jeśli waniliowy twaróg jest już słodzony)
    50 g deserowej czekolady, startej na drobnych oczkach+ odrobina do posypania deserów
    50 g kakaowych herbatników, pokruszonych
    1 kopiasta łyżeczka żelatyny
    1/4 szkl mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serowy deser straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odczekać 2 minutki, po czym podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mielony twaróg sernikowy oraz startą mleczną czekoladę i pokruszone herbatniki. Całość zmiksować do połączenia. Teraz dobrze jest spróbować i sprawdzić, czy krem jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dosłodzić. Na koniec wlać przestudzone mleko z żelatyną (polecam najpierw zahartować żelatynę, dodając do niej 2 łyżki kremu).




    Powstały krem przełożyć do 4 szklanek/pucharków. Podawać po schłodzeniu, gdy krem zgęstnieje, posypując dodatkowo startą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować