300 g waniliowego twarogu sernikowego z wiaderka
200 g śmietanki kremówki 36%
1/2 szkl cukru pudru (lub mniej, jeśli waniliowy twaróg jest już słodzony)
50 g deserowej czekolady, startej na drobnych oczkach+ odrobina do posypania deserów
50 g kakaowych herbatników, pokruszonych
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
1/4 szkl mleka
Serowy deser straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odczekać 2 minutki, po czym podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
2.Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mielony twaróg sernikowy oraz startą mleczną czekoladę i pokruszone herbatniki. Całość zmiksować do połączenia. Teraz dobrze jest spróbować i sprawdzić, czy krem jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dosłodzić. Na koniec wlać przestudzone mleko z żelatyną (polecam najpierw zahartować żelatynę, dodając do niej 2 łyżki kremu).
Powstały krem przełożyć do 4 szklanek/pucharków. Podawać po schłodzeniu, gdy krem zgęstnieje, posypując dodatkowo startą czekoladą. Smacznego!
Komentarze