Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Masa waniliowa:
    360g serka homogenizowanego waniliowego
    125g masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa czekoladowa:
    360g serka homogenizowanego czekoladowego
    100g mlecznej czekolady
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szklanki wrzątku
    50ml likieru migdałowego

    Polewa truskawkowa:
    250g truskawek
    1 truskawkowa galaretka

    Dodatkowo:
    bita śmietana
    truskawki, borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0agjhml 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej formy o wymiarach 39cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • image-264qfnr 2. Masa czekoladowa:
    Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • image-1riu4di 3. Masa waniliowa:
    Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • 4. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.
  • image-0llryto 5. Polewa truskawkowa:
    Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • image-0e08qyw 6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić
    do lodówki na około 30minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki
    na około 30minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około 15minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować