Serowo-marchewkowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę keksową 12x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć pasek wielkości dna foremki.
Ciastem wyłożyć dno foremki
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 10 minut.
2.Ser przełożyć do miski dodać rozkłócone żółtko,cukier,cukier waniliowy,proszek budyniowy ,mąkę ziemniaczaną,śmietankę oraz stopione masło,całość wymieszać mikserem do połączenia składników.
Masę podzielić w proporcji 3:2 do mniejszej dodać purre z marchewki i wymieszać mikserem.
3.Na podpieczone ciasto wkładać na przemian cienkie warstwy białej i pomarańczowej masy serowej.
Formę z ciastem włożyć do większej formy wypełnionej do 1/3 wysokości wodą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i przykryć paskiem z ciasta francuskiego 12x30 cm posmarowanym białkiem.(Posmarowaną stroną do na sernik)
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 -20 minut.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną w spray i posypką z cukru.
Komentarze