Idealne dla wielbicieli sera z makaronem:) Przygotowaną masę można upiec w naczyniu żaroodpornym i po upieczeniu podać z serkiem. Babeczki jednak, choć bardziej pracochłonne są bardziej apetyczne!!!
Składniki:
Około 12 babeczek
Składniki podstawowe”
• 400 g sera białego,
• 150 g makaronu nitki,
• 2 duże jajka,
• 250 g sera mascarpone,
• 12 sztuk makaronu kokardki (kolorowego),
Składniki podstawowy dodatkowy:
• Rodzynki (około 0,5 szklanki)
Składniki robocze:
• 1 łyżka cukru kryształu do masy serowo-makaronowej,
• 1 łyżka cukru pudru do serka mascarpone,
• Tłuszcz do wysmarowania foremek,
• 3-4 łyżki mleka do przygotowania serka mascarpone
Do dekoracji:
• 3 kotki mlecznej czekolady
Serowo-makaronowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
2.Kiedy dokładnie odsączy się z wody dokładamy do niego ser, jajka , rodzynki oraz cukier kryształ.
3.Całość delikatnie mieszamy, tak by składniki się połączyły.
4.Foremki smarujemy tłuszczem ( ja użyłam oleju).
5.Gotowe napełniamy masą serowo- makaronową.
Napełnione przekładamy do piekarnika i zapiekanym około 30 minut (180˚C).Upieczone wyjmujemy z foremek i delikatnie studzimy.
Następnie przygotowujemy serową dekorację. W tym celu serem mascarpone przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier puder do smaku oraz mleko. Całość miksujemy. Gotowy, puszysty serek przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki.
Dodatkowo na serku układamy po jednej makaronowej kokardce ( ugotowanej i przestudzonej)
Babeczki podajemy oprószone stratą czekoladą.
Komentarze