Serowo-makaronowe babeczki

0 (0 ocen)

Idealne dla wielbicieli sera z makaronem:) Przygotowaną masę można upiec w naczyniu żaroodpornym i po upieczeniu podać z serkiem. Babeczki jednak, choć bardziej pracochłonne są bardziej apetyczne!!!

Składniki:

  • Około 12 babeczek
    Składniki podstawowe”
    • 400 g sera białego,
    • 150 g makaronu nitki,
    • 2 duże jajka,
    • 250 g sera mascarpone,
    • 12 sztuk makaronu kokardki (kolorowego),
    Składniki podstawowy dodatkowy:
    • Rodzynki (około 0,5 szklanki)
    Składniki robocze:
    • 1 łyżka cukru kryształu do masy serowo-makaronowej,
    • 1 łyżka cukru pudru do serka mascarpone,
    • Tłuszcz do wysmarowania foremek,
    • 3-4 łyżki mleka do przygotowania serka mascarpone
    Do dekoracji:
    • 3 kotki mlecznej czekolady

Serowo-makaronowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany makron 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
  • Dodawanie pozostałych składników 2. Kiedy dokładnie odsączy się z wody dokładamy do niego ser, jajka , rodzynki oraz cukier kryształ.
  • wymieszana masa 3. Całość delikatnie mieszamy, tak by składniki się połączyły.
  • wysmarowane tłuszczem foremki 4. Foremki smarujemy tłuszczem ( ja użyłam oleju).
  • przed pieczeniem 5. Gotowe napełniamy masą serowo- makaronową.
    Napełnione przekładamy do piekarnika i zapiekanym około 30 minut (180˚C).Upieczone wyjmujemy z foremek i delikatnie studzimy.
    Następnie przygotowujemy serową dekorację. W tym celu serem mascarpone przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier puder do smaku oraz mleko. Całość miksujemy. Gotowy, puszysty serek przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki.
    Dodatkowo na serku układamy po jednej makaronowej kokardce ( ugotowanej i przestudzonej)
    Babeczki podajemy oprószone stratą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy