Ciasto serowo - krówkowe bazie

4.5 (190 ocen)

Ciasto biszkoptowe z serem i masą krówkową :-)

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 6 jajek i po wystudzeniu przekroić na pół.
    Przygotować ciasto na dwa biszkopty ciemne z 3 - 4 jajek.

    Ser:
    30 dag sera białego (użyłam z wiaderka)
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    80 dag margaryny
    2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

    Masa krówkowa:
    1 kostka masła lub margaryny
    1 puszka masy krówkowej

    Polewa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty Krówki

Ciasto serowo - krówkowe bazie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser:
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym całym jajku. Dodać budyń i ser. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • * 2. Przygotować biszkopt ciemny z 3 - 4 jajek i wycisnąć na nim 4 - 5 pasków sera, wzdłuż ciasta. Piec 30 - 35 min. w temp. 180*C. W ten sam sposób upiec drugie ciasto. Wystudzić.
  • 3. Polewa:
    Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.
  • * 4. Wystudzoną polewą polać ser, na równo z ciastem. Odstawić w chłodne miejsce, do stężenia polewy.
  • * 5. Masa krówkowa:
    Masło lub margarynę, ubić na puch i dodawać po jednej łyżce masy krówkowej. Gotową masę podzielić na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze.
  • 6. Większą częścią masy przełożyć dwa ciasta z serem i polewą, tak aby polewa była w środku.
  • * 7. Przełożenie:
    Biszkopt jasny - mniejsza część masy - przełożone ciasto z serem i polewą - druga, mniejsza część masy - biszkopt jasny. Ciasto można dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować