Serowo-jabłkowe sakiewki

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na serowo-jabłkowe sakiewki dostałam od koleżanki z pracy. Ciastka zasmakowały nie tylko domownikom, ale i niespodziewanym gościom.

Składniki:

  • Na 64 sztuki:
    ● 2 kostki twarogu półtłustego
    ● 2 kostki margaryny
    ● 3,5-4 szklanki mąki
    ● 4 jabłka
    Na lukier:
    ● łyżka kwaśnej śmietany
    ● 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowo-jabłkowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowo-jabłkowe sakiewki 1. Twaróg rozdrabniamy. Dodajemy
    margarynę i mąkę
    i zagniatamy ciasto. Wstawiamy
    na godzinę do lodówki.
    Jabłka myjemy. Obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne
    i kroimy w drobną kostkę.
  • Serowo-jabłkowe sakiewki 2. Schłodzone ciasto dzielimy
    na 4 części i rozwałkowujemy
    (nieco grubiej niż na makaron).
    Z placków wykrawamy kwadraty
    wielkości ok. 8x8 cm.
    Pośrodku każdego kładziemy
    łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi
    łączymy tak, żeby ciastko
    wyglądało jak sakiewka.
  • Serowo-jabłkowe sakiewki 3. Ciastka układamy na wyłożonej
    papierem do pieczenia
    blasze i pieczemy ok. 30-40
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
  • 4. Do cukru pudru dodajemy
    śmietanę i ucieramy lukier. Gotowym
    dekorujemy jeszcze
    gorące sakiewki.

Porady

Zamiast śmietany można użyć naturalnego jogurtu, a do jabłek dodać cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować