Serowo-jabłkowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozdrabniamy. Dodajemy
margarynę i mąkę
i zagniatamy ciasto. Wstawiamy
na godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy. Obieramy,
usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w drobną kostkę.
2.Schłodzone ciasto dzielimy
na 4 części i rozwałkowujemy
(nieco grubiej niż na makaron).
Z placków wykrawamy kwadraty
wielkości ok. 8x8 cm.
Pośrodku każdego kładziemy
łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi
łączymy tak, żeby ciastko
wyglądało jak sakiewka.
3.Ciastka układamy na wyłożonej
papierem do pieczenia
blasze i pieczemy ok. 30-40
minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
4.Do cukru pudru dodajemy
śmietanę i ucieramy lukier. Gotowym
dekorujemy jeszcze
gorące sakiewki.
Porady
Zamiast śmietany można użyć naturalnego jogurtu, a do jabłek dodać cynamon.
Komentarze