Ciasteczka smakują wszystkim zwłaszcza dzieci się nimi zajadają.
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
25 dag białego chudego sera
1,3/4 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
Nadzienie jabłkowe:
1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek
1 łyżeczka cynamonu
cukier
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Serowo jabłkowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto.
2.Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
3.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty.
4.Gotowe rożki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie.
Komentarze