Serowo jabłkowe rożki

0 (0 ocen)

Ciasteczka smakują wszystkim zwłaszcza dzieci się nimi zajadają.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    25 dag białego chudego sera
    1,3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    Nadzienie jabłkowe:
    1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier
    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowo jabłkowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
    Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto.
  • 2. Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
  • serowo jabłkowe rożki 3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty.
  • serowo jabłkowe rożki 4. Gotowe rożki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem.
    Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować