Serowo- bakłażanowa papryka faszerowana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonała alternatywa tradycyjnej papryki faszerowanej dla osób na diecie bezmięsnej

  • 60 min

Składniki:

  • Dwie duże papryki czerwone
    Woreczek ryżu białego
    Jeden średniej wielkości bakłażan
    Jedna cebula biała
    Pięć dużych ząbków czosnku
    200 gramów niebieskiego sera pleśniowego (Blue)
    30 gramów sera Grana Padano
    Łyżka oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Serowo- bakłażanowa papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, odciąć końcówki bakłażana, warzywo również pokroić w kostkę. Odciąć czubek papryki i odłożyć. Pokroić w kostkę ser pleśniowy i ser Grana Padano.
  • 2. Ryż gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzić.
  • 3. Pokrojoną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek, lekko posolić, dusić na małym ogniu. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodać czosnek, bakłażana. Dusić ok. 5-6 minut, do czasu, gdy bakłażan zmięknie. Zestawić z ognia.
  • 4. W misce wymieszać ryż z uduszonymi warzywami. Dodać pokrojone sery, wymieszać, doprawić solą i pieprzem według uznania.
  • 5. Rozgrzać piekarnik w trybie termoobiegu do 160*C. W międzyczasie wypełnić paprykę przygotowanym farszem. Po wypełnieniu przykryć paprykę odciętym czubkiem. Wypełnione papryki postawić stabilnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika.
  • 6. Piec ok. 35 minut w 160*C, na ostatnie5 minut warto zwiększyć temperaturę do 200*C, aby papryka lekko się przypiekła.
  • 7. Podawać na talerzu wyłożonym kiełkami słonecznika, udekorowanym sosem balsamicznym.

Porady

Ilość czosnku należy dostosować do własnych preferencji smakowych. Podana przeze mnie ilość zapewnia dobre podkreślenie smaku bakłażana i umiarkowaną ostrość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować