Serowiec z porzeczkami i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO :
1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto.
2. Blaszkę o wymiarze ( 12-36) wyłożyć ciastem i podpiec ok 15 minut w temp 180c.
2.SER :
1. Ser miksować dodając cukier puder, szczyptę soli, żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , a na koniec pianę z białek i wsypać porzeczki (0,5 szklanki.
2. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 30-40 minut w temp 190c.
3.PIANKA :
1. Galaretkę rozrobić w szklance wody.
2. Bitą śmietanę ubić na mleku, pod koniec dodać tężejącą galaretkę.
4.3. Na chłodny upieczony sernik wyłożyć piankę, posypać porzeczkami.
Komentarze