Serowiec z porzeczkami i cytrynową pianką

0 (0 ocen)

Trochę witamin na osłodę

Składniki:

  • CIASTO :
    - 1,5 szklanka mąki pszennej
    - 0,5 margaryny
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    - 2 żółtka

    SER :
    - 2 jajka
    - 250g sera białego trzykrotnie zmielonego
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - szczypta soli
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PIANKA :
    - 1 op bitej śmietany w proszku
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 3/4 szklanki mleka

    PONADTO :
    - porzeczki 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowiec z porzeczkami i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto.
    2. Blaszkę o wymiarze ( 12-36) wyłożyć ciastem i podpiec ok 15 minut w temp 180c.
  • 2. SER :
    1. Ser miksować dodając cukier puder, szczyptę soli, żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , a na koniec pianę z białek i wsypać porzeczki (0,5 szklanki.
    2. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 30-40 minut w temp 190c.
  • 3. PIANKA :
    1. Galaretkę rozrobić w szklance wody.
    2. Bitą śmietanę ubić na mleku, pod koniec dodać tężejącą galaretkę.
  • 4. 3. Na chłodny upieczony sernik wyłożyć piankę, posypać porzeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować