Serowiec z makiem i nutką wiśni

  • wyświetlono: 2585 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 3

Ciasto pięknie się prezentuje i zadowoli nie jednego łasucha. Choć jest dość czasochłonne, warto przygotować je wyjątkowe okazje.

IMG_1607 — kopia

Składniki

ciasto: 200g margaryny
3 szklanki mąki
200g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany

masa makowa: puszka masy makowej (850g)
100g mieszanki skórek kandyzowanych
100g posiekanych orzechów włoskich

masa serowa: 4 jajka
500g sera (z wiaderka na serniki)
200g śmietanki kremówki
200g cukru pudru
100g masła
1 budyń śmietankowy

masa wiśniowa: słoiczek konfitury wiśniowej (250g)
2 galaretki wiśniowe

polewa: 100g czekolady deserowej
4 łyżki kwaśnej śmietany


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Serowiec z makiem i nutką wiśni

  • 1. Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek i posiekane drobno orzechy, wymieszać.
  • zmiksuj ser z pozostałymi składnikami3. Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (dodać też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • na mak wyłóż ser4. .Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec12 minut w 180 st.Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
  • rozrób galaretki5. Zrobić masę wiśniową: galaretki wiśniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z wiśni i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • na masie serowej wyłóż stężałą galaretkę6. Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę i przykryć drugim kruchym ciastem. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!

Porady

* warto przygotować swoją masę makową lub tak jak ja skracając czas, użyć gotowej dodając ulubione bakalie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto świątecznena Wielkanocdo kawydo herbatyciasto z wiśniamiprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Serowiec z porzeczkami i cytrynową pianką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Serowiec z porzeczkami i cytrynową pianką

Trochę witamin na osłodę

Serowiec z arbuzem

Dodane przez: Beata07

Serowiec z arbuzem

Masa serowa na zimno z kawałkami...

BABKA Z MAKIEM I MARCEPANEM

Dodane przez: okulewicza

BABKA Z MAKIEM I MARCEPANEM

Ta babka jest znakomita w smaku...

image-29bevd9

Dodane przez: beniawojt

Sernik z makiem i brzoskwiniami

Jedno z ulubionych ciast mojej...

Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną

Dodane przez: bienpyt

Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną

Miękki, pulchny biszkopt, przełożony...

Serowiec z orzechową glazurą

Dodane przez: lenarti

Serowiec z orzechową glazurą

To ciasto, a zwłaszcza jego orzechowo-miodowa...