Serowiec z makiem i nutką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
2.Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek i posiekane drobno orzechy, wymieszać
3.Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (dodać też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
4.Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec12 minut w 180 st.Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
5.Masa brzoskwiniowa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z brzoskwiń i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
6.Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę brzoskwiniową i przykryć drugim kruchym ciastem. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!
Komentarze