Serowiec z makiem i nutką brzoskwiniową

  • wyświetlono: 1816 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 2

Ciasto pięknie się prezentuje i zadowoli nie jednego łasucha. Choć jest dość czasochłonne, warto przygotować je wyjątkowe okazje.

IMG_1607 — kopia

Składniki

ciasto: 200g margaryny
3 szklanki mąki
200g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany

masa makowa: puszka masy makowej (850g)
80g mieszanki skórek kandyzowanych
80g posiekanych orzechów włoskich

masa serowa: 4 jajka
500g sera (z wiaderka na serniki)
200g śmietanki kremówki
200g cukru pudru
100g masła
1 budyń śmietankowy

masa brzoskwiniowa: słoiczek konfitury brzoskwiniowej (250g)
2 galaretki brzoskwiniowe

polewa: 100g czekolady deserowej
4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Serowiec z makiem i nutką brzoskwiniową

  • kruche ciasto1. Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek i posiekane drobno orzechy, wymieszać
  • 3. Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (dodać też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • masa serowa na maku4. Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec12 minut w 180 st.Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
  • 5. Masa brzoskwiniowa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z brzoskwiń i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • masa brzoskwiniowa6. Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę brzoskwiniową i przykryć drugim kruchym ciastem. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedo kawydo herbatyciasto seroweciasto z konfiturą brzoskwiniową
 

Komentarze

Podobne przepisy

Serowiec z arbuzem

Dodane przez: Beata07

Serowiec z arbuzem

Masa serowa na zimno z kawałkami...

Sernik z makiem i wiśniami

Dodane przez: RedakcjaPP

Sernik z makiem i wiśniami

W wolnych chwilach bardzo lubię...

Serowiec z orzechową glazurą

Dodane przez: lenarti

Serowiec z orzechową glazurą

To ciasto, a zwłaszcza jego orzechowo-miodowa...

Serowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Serowiec

To przepis mamy, która jest kucharką...

strudel z makiem i jabłkami

Dodane przez: klementynka

strudel z makiem i jabłkami

Ja osobiście bardzo lubię wypieki...

image-1kkdfic

Dodane przez: mania87

Serowiec na zimno z truskawkami

Serowiec z dużą ilością sera staje...