Serowiec z makiem i nutką brzoskwiniową

5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto pięknie się prezentuje i zadowoli nie jednego łasucha. Choć jest dość czasochłonne, warto przygotować je wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • ciasto: 200g margaryny
    3 szklanki mąki
    200g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietany

    masa makowa: puszka masy makowej (850g)
    80g mieszanki skórek kandyzowanych
    80g posiekanych orzechów włoskich

    masa serowa: 4 jajka
    500g sera (z wiaderka na serniki)
    200g śmietanki kremówki
    200g cukru pudru
    100g masła
    1 budyń śmietankowy

    masa brzoskwiniowa: słoiczek konfitury brzoskwiniowej (250g)
    2 galaretki brzoskwiniowe

    polewa: 100g czekolady deserowej
    4 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Serowiec z makiem i nutką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek i posiekane drobno orzechy, wymieszać
  • 3. Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (dodać też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • masa serowa na maku 4. Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec12 minut w 180 st.Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
  • 5. Masa brzoskwiniowa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z brzoskwiń i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • masa brzoskwiniowa 6. Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę brzoskwiniową i przykryć drugim kruchym ciastem. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować