Serowiec z kremem ananasowym w biszkopcie stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Czekoladę zetrzeć na tarce o największych oczkach. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i czekoladą– wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. piec w 170 stopniach przez ok 40 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia.
3.Masa ananasowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, a pomarańczowe według przepisu na opakowaniu. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać budyń i mąkę rozmieszane w ½ szklanki mleka, roztwór wlać na pozostałe gotujące się mleko. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć na puszystą masę z kremem, wlać zimną galaretkę. Całość zmiksować, na koniec dodać pokrojone ananasy. 1/3 kremu wyłożyć na ciasto, delikatnie nałożyć sernik, ponownie 1/3 masy, i ostatnia część ciasta. Wierzch posmarować kremem i posypać prażonym kokosem
Komentarze