Serowiec na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 min

Serowiec z dużą ilością sera staje się pożywnym ale nie tuczącym deserem :)

  • 3 min

Składniki:

  • Składniki

    - 1 kg twarogu (może być w wiaderku)

    - 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)

    - 300 ml śmietany 30%

    - 4 łyżki cukru pudru

    - 2 galaretki truskawkowe

    - opakowanie biszkoptów

    - mrożone lub świeże truskawki do dekoracji

Serowiec na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretki truskawkowe robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.

    2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.

    3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem.

    4. Do ubitej śmietany dodajemy ser, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.

    5. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na to wylewamy masę a na wierzchu układamy truskawki. Całość zalewamy lekko wystudzoną, tężejącą galaretkę.

    6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy