Ciasto serowe z jagodami zapiekanymi w śmietanie

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Zdecydowanie moje ulubione. Serowo- kakaowy spód i jagody zapiekane w śmietanie. Delikatne, wilgotne, przepyszne. Nie zdążyło ostygnąć, rodzinka kazała kroić jeszcze gorące. Jeśli macie borówki, naprawdę polecam. Słowo harcerza, że się nie zawiedziecie!

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka do tarty o średnicy 28 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    150 g twarogu zmielonego
    300 g mąki
    6-7 dużych łyżek oleju
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    1,5 szklanki leśnych jagód
    400 ml kwaśnej śmietany 18%
    3 jajka
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Śmietanowiec Desery

Ciasto serowe z jagodami zapiekanymi w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serowe z jagodami 1. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180*C. Twaróg zmiksować z jajkami i olejem. Mąkę, sól, proszek i kakao wymieszać i przesiać. Zmiksować z resztą. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść i wylepić ciastem dno i boki foremki.
  • serowe z jagodami 2. Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną. Wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Piec około 45 minut. Dobrze wystudzić, najlepiej kilka godzin.

Porady

Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców świeżych jak i mrożonych. Doskonale jest z truskawkami, malinami, morelami czy wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować