Jarzynka na ciepło przygotowana z marchewki i buraczków z dodatkiem suszonych jagód żurawiny, całość otulona serowym sosem. Smaczny dodatek do obiadu, który przygotujemy w oka mgnieniu.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
650 g obranej, gotowanej marchewki (np. marchewka z rosołu)
350 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
125 g obranej białej cebuli
5 obranych ząbków czosnku
70 g suszonej żurawiny (cięta)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
125 g serka twarogowego 4,3% tłuszczu
80 g żółtego sera
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka suszonego majeranku
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki przyprawy do piernika
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Serowe warzywa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozpuścić masło, dodać żurawinę oraz posiekane cebulę i czosnek, wsypać majeranek, curry, przyprawę do piernika i pieprz cayenne. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę marchewkę i buraczki – smażyć 5 – 7 min, mieszając.
W osobnym naczyniu wymieszać serek twarogowy, starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej żółty ser, żółtka, sok z cytryny i musztardę. Mieszankę wlać do zawartości rondla, dołożyć natkę pietruszki, całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Jarzynkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pierzem. Podawać na ciepło.
Komentarze