Serowe scones z czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

Serowe bułeczki z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • SCONES:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g sera żółtego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    100g masła
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    KARMELIZOWANA CEBULA:
    2 czerwone cebule
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego
    1 łyżka oleju
    sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Serowe scones z czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka i smażyć na maśle z cukrem. Kiedy trochę zmięknie dodać ocet i wino. Dusić, aż większość płynu odparuje. Dodać olej i odrobinę soli do smaku.
    Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z drobno startym serem żółtym (gouda) i posiekać z zimnym masłem. Jajka roztrzepać razem z mlekiem i kurkumą. Odlać ok 2 łyżek płynu na posmarowanie. Wlewać po trochę mieszankę jajeczną i zagnieść ciasto.
    Rozwałkować grubo na ok 1-1,5cm. Wycinać scones okrągłą foremką lub w innym kształcie.
    Smarować wierzch jajkiem z mlekiem i kłaść karmelizowaną cebulę. Układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 15-20min w temperaturze 200*C. Bułeczki rosną do góry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować