Rożki serowe z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar oczyścić I pokroić na 2cm kawałki, truskawki umyć I pokroić w grubsza kostkę. Owoce wrzucić do garnka o grubym dnie I zasypac 1/2 szklanki cukru. Podgrzać aż owoce puszcza sok a cukier zacznie się karmelizowac. Posypać lyżką mąki ziemniaczanej, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Mąkę połączyć z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do suchych składników. Dodać mąkę i olej i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na około 0.5 cm grubości. Ciasto pociąć na kwadraty. Na każdy kawałek nałożyć porcję nadzienia, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Sklejać tak by powstały trójkąty. Posmarnować jajkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze