Rożki serowe z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Mocno serowe ciasto z słodko-kwaśnym nadzieniem.

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    75 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    150 g twarogu
    100 ml mleka
    100 ml oleju
    szczypta soli
    500g rabarbaru
    250g truskawek
    1/2 szklanki cukru
    Jajko do smarowania
    Migdały
    Cukier puder
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Rożki serowe z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyścić I pokroić na 2cm kawałki, truskawki umyć I pokroić w grubsza kostkę. Owoce wrzucić do garnka o grubym dnie I zasypac 1/2 szklanki cukru. Podgrzać aż owoce puszcza sok a cukier zacznie się karmelizowac. Posypać lyżką mąki ziemniaczanej, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
    Mąkę połączyć z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do suchych składników. Dodać mąkę i olej i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
    Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na około 0.5 cm grubości. Ciasto pociąć na kwadraty. Na każdy kawałek nałożyć porcję nadzienia, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Sklejać tak by powstały trójkąty. Posmarnować jajkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.
    Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować