Serowe rogaliki z dżemem

4.5 (151 ocen)

Jest to przepis, do którego często i bardzo chętnie wracam. Serowe kruche ciasto nadaje rogalikom ciekawy smak, dzięki czemu są inne niż tradycyjne.

Składniki:

  • 200g chudego twarogu
    200g miękkiego masła
    2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 łyżeczki octu
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    Dodatkowo

    150g gęstego dżemu o dowolnym smaku
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Serowe rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Twaróg zmielić lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do misy.
  • 3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto nie może się kleić, powinno być elastyczne. Jeśli się klei dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na trochę.
  • 4. Ciasto porcjami rozwałkować na cienki placek i wycinać niezbyt duże trójkąty jednakowej wielkości.
  • 5. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć dżem i zwijać nadając im kształt rogalików.
  • 6. Rogaliki układać na blasze i piec do momentu, kiedy uzyskają jasno złoty kolor (ok. 18 minut). Pozostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować