Serowe rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Twaróg zmielić lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do misy.
3.Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto nie może się kleić, powinno być elastyczne. Jeśli się klei dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na trochę.
4.Ciasto porcjami rozwałkować na cienki placek i wycinać niezbyt duże trójkąty jednakowej wielkości.
5.Na podstawę każdego trójkąta nałożyć dżem i zwijać nadając im kształt rogalików.
6.Rogaliki układać na blasze i piec do momentu, kiedy uzyskają jasno złoty kolor (ok. 18 minut). Pozostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.
Komentarze