Serowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Puszyste rogaliki jako dodatek do porannej herbatki czy też gorącego kakao. Piękne i pachnące.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6szkl. mąki pszennej + do opruszania stolnicy
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    1/3 szkl. letniego mleka
    10 dag drożdży
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany
    7 łyżek cukru
    1/4 łyżeczki soli
    aromat waniliowy

    NADZIENIE:
    1/2kg białego sera
    6 łyżek cukru
    1 budyń waniliowy


    Dodatkowo:
    2 białka
    6-7 łyżek cukru+ 3łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Serowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30min. Margarynę mieszamy z mąką, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobiamy ciasto oby było dość gęste. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć ser. Zawijać rogaliki. Ubić lekko białka widelcem, smarować wierzch rogalików, obtoczyć w cukrze. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 18-20 min.
  • 2. Ser zmielić. Dodać do niego cukier i budyń. Zmiksować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować