Serowe racuszki

0 (0 ocen)

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Gdyby nie fakt, że do ciasta daje się surową kaszę i jajka , pewno bym zjadła masę przed usmażeniem. Pysznie smakuje:). Placuszki polecam na obiad lub jako deser do kawy!

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg sera białego,
    • 200 g kaszy manny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 łyżki cukru,
    • 3 jajka,
    • Szczypta soli,
    • Rodzynki do środka (według uznania),
    • Suszone morele do środka (według uznania),
    • Olej do smażenia.
    • Cukier puder do posypania

Serowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skłałdniki 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do oddzielnej miski przekładamy ser, kaszę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
  • dodanie piany 2. Do jednolitej masy dokładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy.
  • dodanie rodzynek 3. Na koniec dokładamy pokrojone suszone owoce. Mieszamy.
  • smażenie 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy ciasto i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i porcjujemy na talerze. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy