Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Gdyby nie fakt, że do ciasta daje się surową kaszę i jajka , pewno bym zjadła masę przed usmażeniem. Pysznie smakuje:). Placuszki polecam na obiad lub jako deser do kawy!
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg sera białego,
• 200 g kaszy manny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 cukier waniliowy,
• 2 łyżki cukru,
• 3 jajka,
• Szczypta soli,
• Rodzynki do środka (według uznania),
• Suszone morele do środka (według uznania),
• Olej do smażenia.
• Cukier puder do posypania
Serowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do oddzielnej miski przekładamy ser, kaszę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
2.Do jednolitej masy dokładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy.
3.Na koniec dokładamy pokrojone suszone owoce. Mieszamy.
4.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy ciasto i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i porcjujemy na talerze. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze