Serowe pierożki z jabłkami

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Pierożki te wykonuję od szesnastu lat, przepis pochodził chyba z "Poradnika Domowego", lubię ten przepis z powodu bardzo małej ilości składników. Zawsze piekę podwójną porcję dla moich trzech mężczyzn.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag mąki, 25 dag margaryny, 25 dag sera twarogowego, 75 dag jabłek, cukier puder i cukier wanilinowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zemleć, mąkę posiekać z margaryną, połączyć z serem. Wszystko starannie zagnieść. Rozwałkować ciasto na placek grubości około pół centymetra. Można wykrawać krążki szklanką i potem je zlepiać , ja mam specjalną foremkę do robienia pierogów. Jabłka obrać, pokroić w małe cząstki. Na każdym krążku położyć jabłka, zlepić jak pierożki. Piec około 30 minut, w temperaturze 180- 190 stopni . Upieczone pierożki posypać cukrem pudrem, zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Porady

Cząstki jabłek można posypać cynamonem lub użyć jabłek smażonych w gęstym syropie. Używam zawsze podwójnych składników. Z jednej porcji nie wychodzi zbyt wiele pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować