Serowe paluszki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

Pyszna imprezowa przekąska, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 125g ciasta francuskiego,
    jajko,
    250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola),
    łyżeczka świeżego tymianku,
    sól ziołowa,
    świeżo zmielony czarny pieprz,
    2 łyżki śmietany 18%.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe paluszki 1. Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • surowe paluszki2 2. Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta.
  • surowe paluszki3 3. Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy