Serowe pączusie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Drożdżowe, pulchniutkie i mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko, są przysmakiem numer jeden, to nic, że rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy,

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
    3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego
    1 szklanka ciepłego mleka
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki suszonych drożdży
    2 łyżki roztopionego masła
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    Szczypta soli
    Aromat cytrynowy
    Olej do smażenia
    Lukier do polania
    Posypka do wypieków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Ser

Serowe pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01tqhyc 1.
    W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-1o96778 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość palca, szklanką wycinamy kółka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • image-06epatl 3. Olej nagrzewany do 160-170*c smażymy pączki z każdej strony na złocisto , wyjmujemy na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju, zimne lukrujemy i dekorujemy dowolnie.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować