Serowe oponki

5 (197 ocen)

Pyszne małe co nie co na tłusty czwartek. Oponki są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 50 dag sera białego
    50 dag mąki
    10 dag masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    20 dag kwaśnej śmietany 18%
    łyżeczka spirytusu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru puder
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Oponki

Serowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków następnie dodajemy żółtka, cukier, masło, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i za pomocą szklanki wykrawamy krążek. W środku kółka wykrawamy małe kółko za pomocą kieliszka. Co jakiś czas ciasto podsypujemy mąkę aby się nie przyklejało do stolnicy.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody.

Porady

Oponki zamiast lukrem można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować