Przepyszna przekąska na każde przyjęcie. Kulki można nadziać grzybkami, ogórkiem, papryką lub kawałkiem sera.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100g mąki
125g sera parmezan albo pecorino, utartego
6 łyżek oliwy
1 białko
0,5 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
sól,papryka
Nadzienie:
20 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane.
Serowe kulki z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki szybko wymieszać, zagnieść w rulon, zawinąć w folię i dać na przynajmniej 30 minut do lodówki. Oliwki odsączyć. Rulon pociąć na 20 kawałków, na każdy kawałek położyć oliwkę, uformować kulkę. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 15-20 minut, na złoto.
Można posypać papryką w proszku.
Porady
Serwujemy z ostrym sosem pomidorowym i kukrydzianymi chipsami.
Komentarze