Serowe kulki z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna przekąska na każde przyjęcie. Kulki można nadziać grzybkami, ogórkiem, papryką lub kawałkiem sera.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g mąki
    125g sera parmezan albo pecorino, utartego
    6 łyżek oliwy
    1 białko
    0,5 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
    sól,papryka
    Nadzienie:
    20 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane.

Serowe kulki z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki szybko wymieszać, zagnieść w rulon, zawinąć w folię i dać na przynajmniej 30 minut do lodówki. Oliwki odsączyć. Rulon pociąć na 20 kawałków, na każdy kawałek położyć oliwkę, uformować kulkę. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 15-20 minut, na złoto.
    Można posypać papryką w proszku.

Porady

Serwujemy z ostrym sosem pomidorowym i kukrydzianymi chipsami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy