Ucierane ciasto z dużą ilością sera i kawałków czekolady. Na wierzchu truskawki. Chyba nie trzeba Was zapewniać, że to świetne połączenie :)
60 min
Składniki:
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mielonego białego sera z wiaderka
50 ml oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
ok. 2-3 łyżki czekoladowych kropelek
ok. 150 g małych truskawek
Serowe ciasto z truskawkami i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
2.Do żółtek dodać resztę składników: mąkę, cukier, ser, olej, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksować. Do piany z białek stopniowo, po jednej łyżce dodawać ciasto i mieszać je łyżką. Po wmieszaniu całego ciasta do białek, dodać czekoladowe kropelki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
3.Truskawki umyć, lekko osuszyć, przekroić na połówki, układać środkiem do góry na całej powierzchni ciasta (nie wciskać).
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 min (po ok. 30 minutach można przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Komentarze