serowe ciasteczka z jabłkiem

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

wilgotne, pachnące twarogiem ciacha z jabłuszkiem

  • 50 min

Składniki:

  • 50 gram mąki pszennej
    250 gram masła
    250 gram półtłustego twarogu (zmielonego)
    5 średnich jabłek
    cukier puder + cukier waniliowy do posypania
    2 łyżki cukru waniliowego (do podgotowania jabłuszek)
    cynamon (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ser

Serowe ciasteczka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duszone jabłka 1. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, podgotować przez dosłownie 3 minuty w 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru z wanilią. Następnie jabłuszka odcedzić i schłodzić.
  • 2. Mąkę posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto, wsadzić je 15 minut do zamrażarki.
    Następnie ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na stolnicę, drugą wsadzić do zamrażarki (na czas robienia ciasteczek z pierwszej).


    Ciasto wywałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać kawałek jabłka, posypywać szczyptą cukru + szczyptą cynamonu (ja posypywałam cukrem cynamonowym, dostępnym na blogu), zalepiać lekko brzegi jak do pierogów (jednak nie za mocno, gdyż ciasteczka leciutko się otworzą podczas pieczenia i będzie z nich wylatywać wilgoć z jabłka).I tak do wykończenia ciasta.

    To samo zrobić z drugą częścią zarobu.
  • 3. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w małych odstępach od siebie, (byleby się nie stykały). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni.

    Jeszcze gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


    Z podanych proporcji wyszła mi cała blacha ciasteczek (jedno przy drugim).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować