Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków.
Składniki:
Na 6 bułek
200 g mąki pszennej
4 g suszonych drożdży
125 ml ciepłej wody
szczypta soli
0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
50 g startego sera cheddar
łyżka oliwy
Serowe bułeczki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą.
Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej).
Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut.
Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
2.W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły.
Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej wciskamy kuleczkę mozzarelli a na około pokrojone szparagi.
Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Komentarze