Serowe bułeczki ze szparagami

0 (0 ocen)

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków.

Składniki:

  • Na 6 bułek

    200 g mąki pszennej
    4 g suszonych drożdży
    125 ml ciepłej wody
    szczypta soli
    0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    50 g startego sera cheddar
    łyżka oliwy



    6 mini kulek mozzarelli
    6 łodyg zielonych szparagów
    łyżeczka oliwy
    sól, pieprz

Serowe bułeczki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą.

    Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej).

    Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut.

    Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 2. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
    Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły.

    Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej wciskamy kuleczkę mozzarelli a na około pokrojone szparagi.
    Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

    Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy