Bułki na śniadanie? Czas na coś nowego - świetnym rozwiązaniem będą serowe bułeczki zapiekane z jajkiem. Ten prosty i apetyczny przepis z pewnością zaskoczy twoich najbliższych.
Składniki:
mąki pszennej - 130 g
cukier - 0.5. łyżki
szczypta soli
proszkek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło - 30g
ser (cheddar) - 30-40 g
zielona cebula - 1/2 pęczek
kwaśnej śmietany lub jogurtu - 100 g
jaja przepiórcze - 6-7 lub 4 szt. kurzych jajek
Serowe bułeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj jajka i obierz. Jajka możemy ugotować wg uznania - na twardo lub na miękko.
2.W mikserze wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Następnie dodaj ser i mieszaj utworzoną masę przez kilka minut w mikserze. Dodaj zieloną cebulkę dymkę i wymieszaj całość. Na koniec do utworzonej mieszanki dodaj śmietanę lub jogurt i ponownie wymieszaj.
3.Podziel ciasto na 6-7 równych części, formując kółeczka. Połóż pionowo jajko na cieście i utwórz kok.
4.Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni przez 4 minuty, następnie zmniejsz temp. do 190-200 stopni i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Komentarze