Serowe bułeczki z jajkiem

0 (0 ocen)

Bułki na śniadanie? Czas na coś nowego - świetnym rozwiązaniem będą serowe bułeczki zapiekane z jajkiem. Ten prosty i apetyczny przepis z pewnością zaskoczy twoich najbliższych.

Składniki:

  • mąki pszennej - 130 g
    
cukier - 0.5. łyżki

    szczypta soli
    
proszkek do pieczenia - 1 łyżeczka

    masło - 30g

    ser (cheddar) - 30-40 g

    zielona cebula - 1/2 pęczek

    kwaśnej śmietany lub jogurtu - 100 g
    
jaja przepiórcze - 6-7 lub 4 szt. kurzych jajek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jajko Ser

Serowe bułeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj jajka i obierz. Jajka możemy ugotować wg uznania - na twardo lub na miękko.
  • 2. W mikserze wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Następnie dodaj ser i mieszaj utworzoną masę przez kilka minut w mikserze. Dodaj zieloną cebulkę dymkę i wymieszaj całość. Na koniec do utworzonej mieszanki dodaj śmietanę lub jogurt i ponownie wymieszaj.
  • 3. Podziel ciasto na 6-7 równych części, formując kółeczka. Połóż pionowo jajko na cieście i utwórz kok.
  • 4. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni przez 4 minuty, następnie zmniejsz temp. do 190-200 stopni i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować