Serowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealne na śniadanie lub kolację,najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    10 dag startego na dużych oczkach sera żółtego
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    dodatkowo:
    mąka do podsypania

Serowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem,mlekiem i dwoma łyżkami maki,przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny,żeby podrosły.
  • 2. Po tym czasie dodać do mąki razem z solą,olejem i serem,zagnieść mięciutkie ciasto.Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny,żeby bułeczki podrosły.
  • 4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bułeczki serowe

0 (0 ocen)

Bułeczki serowe