Serowe babeczki z czereśnią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie babeczki kojarzą mi się z latem, bo do ich przygotowania użyłam moich ulubionych owoców - czereśni. Polecam na szybki deser.

  • 30 min

Składniki:

  • 3/2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    85 ml mleka,
    2 jajka,
    75g masła,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    150g sera ricotta,
    12 czereśni

Serowe babeczki z czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowe babeczki z czereśnią 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy masło i ricottę i ucieramy je za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy
  • Serowe babeczki z czereśnią 2. Nie przerywając miksowania dodajemy o jednym jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy aromat waniliowy i mleko, mieszamy. Dodajemy mąkę i całość mieszamy już łyżką.
  • Serowe babeczki z czereśnią 3. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierowymi papilotkami.
  • Serowe babeczki z czereśnią 4. Do każdej z babeczek wkładamy po jednej umytej i osuszonej czereśni z ogonkiem (można wydrylować). Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego ;)

Porady

Babeczki są bardziej zbite niż normalne muffinki, wyczuwalny jest smak sera, całość świetnie łączy się z upieczoną czereśnią.

Komentarze

Podobne przepisy