Serowce

  • wyświetlono: 468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 2

Ciasto krucho- drożdżowe z nadzieniem serowo- ziemniaczanym. Bardzo pyszna przekąska. Sam widok zachęca do spróbowania.

pao77
  • 20min

Składniki

- ciasto-

- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki soli
- 250 g zimnego masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%

-farsz-
- 6-8 ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2-3 cebule
- sól i pieprz
-dodatkowo-
- 1 białko

Sposób przygotowania przepisu:

Serowce

  • SEROWCE1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć . Wszystko razem wymieszać i doprawić.

    Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać równe kwadraty, nakładać po łyżce farszu, składać na pół i skleić brzegi, smarując białkiem.
  • SEROWCE2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI

Dodane przez: duszek

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI

Mając w lodówce ciasto francuskie...

Pieczarki

Dodane przez: emalitowska

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

Brzydkie:) A jakie pyszne-najlepsze...

Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala

Dodane przez: AnkaFiranka

Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym...

Macie może w lodówce opakowanie...

Paszteciki z pieczarkami

Dodane przez: emalitowska

Kruche paszteciki z pieczarkami i cebulą

Dobre na zimno i na ciepło jeszcze...

image-0sbcxp7

Dodane przez: monika016

Ciasto na pizzę bez wyrastania - najszybsze,...

Odkąd odkryłam ten przepis korzystam...

Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)

Dodane przez: emalitowska

Galert śląski(galareta z golonki i nóżek...

Doskonała,tradycyjna przystawka.