1.Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć . Wszystko razem wymieszać i doprawić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać równe kwadraty, nakładać po łyżce farszu, składać na pół i skleić brzegi, smarując białkiem.
2.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
Komentarze