Serowce

5 (166 ocen)

  • 20 min

Ciasto krucho- drożdżowe z nadzieniem serowo- ziemniaczanym. Bardzo pyszna przekąska. Sam widok zachęca do spróbowania.

  • 20 min

Składniki:

  • - ciasto-

    - 50 g świeżych drożdży
    - 1 łyżka cukru
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 szklanki mąki krupczatki
    - 2 łyżeczki soli
    - 250 g zimnego masła
    - 3 jajka
    - 1/2 szklanki śmietany 18%

    -farsz-
    - 6-8 ziemniaków
    - 250 g twarogu
    - 2-3 cebule
    - sól i pieprz
    -dodatkowo-
    - 1 białko
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Serowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SEROWCE 1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć . Wszystko razem wymieszać i doprawić.

    Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać równe kwadraty, nakładać po łyżce farszu, składać na pół i skleić brzegi, smarując białkiem.
  • SEROWCE 2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować