REKLAMA

Serowa terrina wiosenna z jajkiem

wyświetlono: 1306 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu. Na wiosnę proponuję terrinę z delikatnego twarożku,, rzodkiewki, ogórka i zieleniny. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze.

opublikowany: 19.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g białego sera śmietankowego, u mnie ricotta
    • 10 rzodkiewek
    • 1 średni ogórek wężowy
    • 1/2 żółtej papryki
    • kilka listków bazylii
    • pęczek szczypiorku
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki żelatyny
    • 5 jajek
    • roszponka do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę.
    • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
    • Rzodkiewki, ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    • Szczypiorek i listki bazylii posiekać.
    • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem.
    • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki.
    • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać.
    • Połączyć żelatynę z masą serową.
    • Wyłożyć połowę sera do keksówki, na to położyć połówki jajek i przykryć resztą sera.
    • Zawinąć brzegi folii spożywczej i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    • Przed podaniem odwrócić formę, zdjąć formę i kroić na plastry.

Porady

Można użyć dowolnych, ulubionych świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen _MG_9453-jj

Wiosenna terrina

Pyszna wiosenna terrina z warzywami. Świeża pietruszka i szczypiorem to dodatkowa porcja witamin.

kategoria: terrina Przekąski opublikowany: 17.02.2018 | wyświetlono: 261 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: beniawojt beniawojt

Terrina serowa z kurkami

Te małe grzybki w połączeniu z twarożkiem naprawdę świetnie smakują.

kategoria: terrina Przystawki opublikowany: 28.08.2016 | wyświetlono: 559 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE