Serowa tarta z jabłkami

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo efektowna tarta, zachwyci nie jedno podniebienie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    25 dag mąki pszennej
    120 g masła
    5 łyżek cukru szczypta soli
    1 jajko.


    NADZIENIE:
    2 jajka,
    250g sera ricotta lub chudego twarogu,
    4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ),
    3 jabłka,
    sok z cytryny,
    konfitura z żurawiny, ł
    yżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Serowa tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min.


    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ricotta, budyń waniliowy - wymieszać. Dodać pianę z białek - delikatnie połączyć.
  • 2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową.
    Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka.

    Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą.

Porady

konfiturę żurawinową można zastąpić innym gęstym dżemem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować