Serowa tarta z czekośliwką i piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym
masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko
zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25
cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w
lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem,
obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 15
min, do lekkiego zrumienienia.
2.Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka,
zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną
się rozpadać, zdjąć z ognia. Zmiksować w blenderze. Przelać do
garnuszka, dodać połamaną na kostki czekoladę i podgrzewać na małym
ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śliwkami.
3.Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu
uzyskania gładkiej masy.
Po wyjęciu kruchej tarty z piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki
czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i
wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 30 min.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i
rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi
śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Komentarze