Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Krucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i
nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHA TARTA:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g masła
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    szczypta soli

    NADZIENIE SEROWE:

    400 g twarogu mielonego
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    CZEKOŚLIWKA:

    400 g śliwek węgierek
    3 łyżki cukru trzcinowego
    100 g czekolady gorzkiej
    ok 200 g pierników nadziewanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Tarty Desery

Serowa tarta z czekośliwką i piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym
    masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko
    zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25
    cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w
    lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem,
    obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 15
    min, do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka,
    zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną
    się rozpadać, zdjąć z ognia. Zmiksować w blenderze. Przelać do
    garnuszka, dodać połamaną na kostki czekoladę i podgrzewać na małym
    ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śliwkami.
  • 3. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
    Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu
    uzyskania gładkiej masy.

    Po wyjęciu kruchej tarty z piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki
    czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i
    wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 30 min.
    Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i
    rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi
    śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Ser biały Śliwki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować