Serowa tarta z botwinką

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie twarogu i botwinki. Zapieczone w tarcie z dodatkiem kurczaka i fety smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • CIASTO:
    150g mąki pszennej
    100g mąki pełnoziarnistej
    1 żółtko
    1/4 szklanki zimnej wody
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    1 pęczek botwinki
    1 mała cebula
    1 filet z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    125g twarogu półtłustego
    200g śmietany 18%
    120g sera typu feta
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Serowa tarta z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto. 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30min. Rozwałkować i nałożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, a nadmiar ciasta odciąć. Jeśli ciasto się ogrzało wstawić ponownie do lodówki. Piec w 190*C przez 20min.
  • Botwinka z kurczakiem. 2. NADZIENIE: Fileta i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z czosnkiem na patelni. Botwinkę umyć i pokroić w ok 2cm kawałki. Buraczki pokroić na plasterki. Dodać do kurczaka i dusić, aż zmięknie.
  • Masa jajeczna. 3. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i dobrze zmielony twaróg. Przyprawić, pamiętając, że feta jest słona. Podpieczoną tartę posmarować białkiem co zostało ze składników na ciasto. To co pozostanie można wlać do mieszanki jajecznej.
  • Nadzienie tarty. 4. Na tartę wyłożyć kurczaka z botwinką i fetę pokrojoną w kostkę. Zalać mieszanką jajeczno-twarogową. Wcześniej odłożyłam buraczki pokrojone w plasterki i parę kawałków łodyżek, aby wyłożyć je na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 15 minutach zmniejszyć do 180*C i piec kolejne 15min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować