Ciasto krówka z serem

  • wyświetlono: 3957 |
  • dodany do książki kucharskiej: 35 |
  • polecenia: 0

Wariacji i smaków ciasta krówki jest wiele. A to moja serowo-migdałowa wersja:).Ciasto polecam, jest szybkie w przygotowaniu i smakuje wspaniale! Polewa wykonana z cukierków smakuje rewelacyjnie. Choć jest więcej przy niej pracy, polecam zamiast zazwyczaj używanego do wykończenia gotowego kajmaku!

Jaga85

Składniki

Potrzebna prostokątna tortownica
Ciasto miodowe:
• 0,5 kg mąki,
• 100 gram cukru pudru,
• 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
• 3 jajka,
• 1 kostka margaryny,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżeczki sody,
Serowa śmietanka:
• 0,5 litra śmietanki 30%,
• 300 gram sera z wiaderka,
• cukier puder do smaku (około 2-3 łyżki),
• 6 łyżeczek żelatyny,
• ok 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
Krówkowa polewa:
• 450 gram cukierków KRÓWKI,
• 2 łyżki śmietanki 30%,
• ok 6 dag masła,
• płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto krówka z serem

  • składniki ciasta1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto.
  • przed pieczeniem2. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy, wykładamy przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut 180°C.
    Upieczone miodowe placki studzimy.
    Po upieczeniu przekładamy serową śmietanką.
  • ubijanie śmietanki3. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć, zmniejszyć).
    Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • przekładnie placków miodowych4. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe. Ciasto odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
    Następnie dekorujemy wierzch.
  • rozpuszczanie cukierków5. WYKOŃCZENIE: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do garnka, podlewamy śmietanką. Całość podgrzewamy dodając masło. Cukierkowa masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Cały czas mieszamy.
    Gotową polewę zdejmujemy z ognia, delikatnie studzimy i wylewamy na ciasto.
  • rumienienie płatkow6. Między czasie (gdy polewa stygnie) płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserciasto miodowecukierki krówki

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto z orzechową krówką

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z orzechową krówką

Taki mały eksperyment z ciastem...

Ciasto Krówka

Dodane przez: Antolka

Ciasto "Krówka"

Jest to ciasto autorstwa mojej...

Ciasto krówka

Dodane przez: bogusia82

Ciasto krówka

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną...

image-0qtyqkp

Dodane przez: Martyna26066

Ciasto Krówka

Ciasto, które robię od paru lat....

Krówka z płatkami migdałów

Dodane przez: Wojty

Ciasto krówka z płatkami migdałów

Przepis dostałam od koleżanki z...

Krówka na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Krówka na biszkopcie

Przepyszne ciasto do kawy, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE