SEROPIANKA

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty, delikatny CYTRYNOWY SERNIK JOGURTOWY z poranną rosą !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1000g gęstego jogurtu greckiego
    2 budynie waniliowe lub 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek (osobno białka i żółtka)
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1 opakowanie biszkoptów (180g)
    skórka otarta z 1 większej cytryny
    sok z połówki cytryny
    BEZA
    (zamiast niej możemy sernik
    posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową):
    1 szklanka białek (około 6-7 białek)
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Seropianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Gdy mamy je w lodówce to 2 godziny wcześniej je wyjmujemy.
  • 2. Na początku miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
    na białą puszystą masę.
  • 3. Dodajemy budynie/mąkę ziemniaczaną i olej ciągle miksując.
  • 4. Do przygotowanej masy dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy
    całość do połączenia się składników.
  • 5. Białka (z 5-ciu jajek) ubijamy na sztywno,
    pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo
    cukier ciągle ubijając przez około 5 minut.
  • 6. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy jogurtowej i krótko
    delikatnie mieszamy.
  • 7. a koniec wciskamy sok z połówki cytryny i ścieramy
    na drobnych oczkach skórkę z całej cytryny - dodajemy do masy i mieszamy.
  • 8. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
  • 9. Na dno blaszki wykładamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową
    całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około
    45 minut.
  • 10. Po tym czasie na sernik wykładamy ubite na sztywno białka i pieczemy
    w tej samej temperaturze przez około 15 minut (beza nie może być spieczona,
    bo nie pojawi się wtedy rosa).
  • 11. Gotowy sernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Porady

Zamiast biszkoptów możemy zrobić kruche ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować